Workshop Naked Raku in Doetinchem 

Raku is een eeuwenoude Japanse stooktechniek. Haar wortels liggen in de theeceremonie (raku theekom). Door een snel afkoelingsproces vanuit de oven (1000°C) via de buitenlucht naar een zaagseloven ontstaat het typische raku craquelé.

 

Naked raku is een variant op het raku stoken. De huid van de klei wordt gepolijst en tussen de huid en het glazuur komt een “fout” tussenlaagje. Dit zorgt ervoor dat de glazuur na de stook van het object springt en alleen de afdruk van het stookproces behouden blijft.

 

De workshop bestaat uit 2 dagen: telkens van 10.00 – 16.00 uur. Op de 1e dag gaan we aan de slag en bouwen we 1 of 2 werkstukken op en maken verschillende proefplaatjes. Ook is het mogelijk om een leerhard object van thuis mee te brengen (maar hoeft niet). De objecten voor de naked raku stook worden gepolijst en afgewerkt met terra sigillata. De 2e dag is het werk biscuit gestookt en na uitleg over diverse uitsparing- en decoratietechnieken kan er worden geglazuurd en worden de werkstukken raku gestookt.

 

De cursus is geheel verzorgd met koffie/thee en een eenvoudige lunch. De cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde cursisten.

De workshops in het  najaar van 2020 zijn afgelast (corona)

U kunt eventueel zelf een groepje samenstellen en u via het contactformulier aanmelden (vanaf begin 2021).